Τσουρέκι γεμιστό

Τσουρέκι γεμιστό

Απρίλιος 1, 2018 ΓλυκάΣυνταγές 0

Υλικά Συνταγής

  • 600 γρ αλεύρι για τσουρέκι

  • 1 κύβος νωπής μαγιάς (25 γρ.)

  • 50 ml χλιαρό νερό

  • 100 ml χλιαρό γάλα

  • 100 γραμ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό

  • 150 γραμ. ζάχαρη

  • 2 αυγά χτυπημένα σε θερμοκρασία δωματίου

  • 2 πορτοκάλια το ξύσμα

  • 1 κ.γλ. μαχλέπι σε σκόνη

  • 1 κ.γλ. κακουλέ σε σκόνη

  • 1/2 κ.γλ μαστίχα σε σκόνη

          • Για τη γέμιση
  • 6 κ.σ. πραλίνα

  • 200 γραμ. Κουβερτούρα

Εκτέλεση

Για το τσουρέκι με σοκολάτα, θρυμματίζουμε πρώτα τη μαγιά σε μπολάκι, προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη, το χλιαρό νερό (στους 35οC) και τα διαλύουμε. Προσοχή στη θερμοκρασία του νερού: αν είναι καυτό η μαγιά θα καεί και δεν θα φουσκώσουν τα τσουρέκια. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι από το συνολικό και ανακατεύουμε να γίνει πηχτός χυλός.

Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και το αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για περίπου 20΄. Είναι έτοιμο όταν εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια. Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ. Σε μπολ βάζουμε (όλα χλιαρά) το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα, το μαχλέπι, το κακουλέ και τη μαστίχα. Τα χτυπάμε με σύρμα να αναμειχθούν.

Προσθέτουμε στο αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά και τα υγρά υλικά. Ζυμώνουμε με το γάντζο 1΄-2΄ στη χαμηλή ταχύτητα γιατί θα πεταχτεί το αλεύρι και στη συνέχεια 5΄ στη δυνατή ταχύτητα. Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Τη μαζεύουμε σε μπάλα και τη βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Τη σκεπάζουμε καλά και τη αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Από 45΄ αν είναι σε ζεστό σημείο μέχρι 1 ώρα και 30΄ αν την έχουμε στον πάγκο μας.

Όταν φουσκώσει, την αδειάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγα λεπτά. Τη χωρίζουμε σε τρία κομμάτια. Πλάθουμε τρία φιτίλια. Με χοντρό πλάστη πλαταίνουμε τα φιτίλια σε μακρόστενο φύλλο 40×15. Αλείφουμε κάθε φύλλο με πραλίνα φουντουκιού και πασπαλίζουμε με τη σοκολάτα. Το ρολάρουμε και το στρίβουμε ελαφρά να φυλακιστεί η γέμιση.

Ομοίως φτιάχνουμε και τα άλλα δύο φιτίλια. Ενώνουμε τις τρεις άκρες τους και τα πλέκουμε κοτσίδα. Το μεταφέρουμε σε ταψί (βουτυρωμένη) Θα ξεφορμάρουμε πιο εύκολα το τσουρέκι αν ντύσουμε τη φόρμα με λαδόκολλα.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε το τσουρέκι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού φουσκώσει ξανά το αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και λίγο νερό. Το αφήνουμε να σταθεί για 10΄-15΄ να ξαναφουσκώσει η επιφάνειά του.

Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσει.

 

Μπορείτε να βάλτε ότι γέμιση θέλετε  π.χ. Μαύρη ζάχαρη και κανέλα

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής

Το email σας δε θα δημοσιευτεί Τα υποχρεωτικά πεδία έχουν σημειωθεί με *

Υποβολή σχολίου

preloader